Gastrik bukanlah satu perkara yang baru lagi dalam masyarakat kita.
Ia merupakan satu penyakit gangguan dalam perut. Apabila kita tidak
memgikut waktu makan yang betul dan makan makanan yang tidak bersesuaian
maka akan menimbulkan ketidakselesaan dalam perut.
Menurut
Rapi Bil.195, panjang perut orang dewasa lebih kurang 25 centimeter (
10 inci ) dan boleh mengembang untuk menampung satu gelen makanan dan
minuman. Ketika perut kosong, tisu perut tersusun rapat dan berlipat
sesama sendiri seperti kipas . Apabila ada makanan, lipatan itu akan
terbuka dan mengembang.
Jika anda andalah pengidap
gastrik atau mudah terkena gastrik. Anda perlu berhati- hati dengan
beberapa jenis makanan yang disenaraikan seperti di bawah ini ;
1. Makanan dan minuman berasid
Elakkan atau kurangkan pengambilan minuman seperti minuman orange juice, air limau nipis atau air
asam jawa. Memang minuman ini kaya dengan vitamin C tetapi ia juga sebenarnya kaya dengan asid
yang bakal membuat dinding perut menjadi nipis.
2. Makanan Pedas
Ini bergantung kepada tahap ketahanan perut seseorang. Jika anda seorang yang tidak tahan pedas,
anda harus elakkan dari makan makanan seperti ini.
3. Makanan yang Ber'angin
Ada banyak jenis makanan yang berangin seperti kekacang, petai, jering, kerdas dan yang sewaktu
dengannya.Kurangkan pengambilan makanan seperti ini bagi mengelakkan perut anda terseksa.
4. Air Berkarbonat / Kafein
Minuman berkarbonat memang sedap diminum tetapi untuk seseorang yang mempunyai gastrik,
jangan diamalkan. Jika ingin meminumnya juga, pastikan perut telah terisi kerna jika diminum dengan
perut yang kosong akan menyumbang kepada gastrik.
No comments:
Post a Comment